Henk Veldman
17 november 2023

Interview met Henk Veldman, Software Engineer bij Verwater

In het interview met Henk Veldman, Software Engineering bij Verwater, vertelt hij over zijn projecten in binnen- en buitenland en hoe werken in de techniek voelt als zijn bijdrage in de maatschappij. Henk vertelt hij over het programmeren, teruggaan in de tijd en skills je nodig hebt om een goede Software Engineer te zijn. " In de wereld van techniek is er áltijd werk. Genoeg uitdagingen om je nooit te vervelen”, aldus Henk.

Hallo Henk, kun je jezelf kort voorstellen?

Henk: Natuurlijk, mijn naam is Henk Veldman en ik werk bij Verwater als software engineer. 
Ik heb elektrotechniek gestudeerd. In het begin wist ik niet goed wat ik wilde doen, maar gelukkig was de opleiding erg breed. Doordat ik de richting industriële automatisering heb gekozen en het zo interessant vond, was ik direct op mijn plek. En dacht ik: dit is wel wat ik later wil gaan doen. 

En nu is het later. Ik ben in 2008 begonnen met dit werk in Veendam en 8,5 jaar geleden bij Imtech terecht gekomen. Toen Verwater Imtech over heeft genomen, ben ik gebleven omdat de projecten goed bij mij passen.

Wat trekt je zo aan in het programmeren?

Henk: De machines en fabrieken waar ik software voor maak leveren grondstoffen en producten die wij als mens allemaal gebruiken en die onze maatschappij draaiende houden. Met het werk wat ik doe worden allerlei producten gemaakt waar geld mee verdiend wordt en hier kunnen mensen weer hun brood van kopen. Ik zie daarin wel mijn bijdrage aan de maatschappij en voel mij daar verantwoordelijk voor.

 Wat is jouw huidige project?

Henk: Op dit moment heb ik twee projecten waar ik veel voor werk. Een klant bouwt machines voor de papierindustrie. Een van deze machines maakt lijm die gebruikt wordt om oa. cementzakken mee te maken, een andere machine maakt een topcoating die op schrijfpapier komt zodat inkt niet uitloopt. Deze klant levert zijn producten over de hele wereld, dus dat heeft ervoor gezorgd dat ik dit jaar in Turkije, Frankrijk en Mexico ben geweest, maar ook over een paar weken naar Spanje & Brazilië vlieg. Mijn taak is om te zorgen dat de machines in bedrijf gesteld worden en om de klant instructies te geven hoe de machine gebruikt moet worden. Een uitdaging is om de machines gebruiksvriendelijk te maken, dit kan bijvoorbeeld door middel van universele iconen te gebruiken, zoals bij apps. Hierdoor ben je niet afhankelijk van verschillende talen. 

En het andere project waar ik sinds 2015 aan werk is een fabriek in Farmsum die silica maakt, een soort zand. Dit wordt oa. verwerkt in autobanden zodat deze slijtvaster worden. Het wordt ook gebruikt als opvulling in capsules. Het is een grote fabriek die iedere keer weer dingen wil finetunen en is eigenlijk veel complexer waardoor het een lopend project blijft. Dit is eigenlijk een beetje mijn project geworden.

Beide projecten vind ik erg leuk. Bij het eerste project heb je ook een soort leraar functie wat mij heel erg aanspreekt en moet je je heel erg kunnen verplaatsen in hoe andere mensen denken. En bij het andere project heb ik langer de tijd om alles te perfectioneren en is het de complexiteit wat mij erg aanspreekt.

Waar ben je vandaag mee bezig?

Henk: Ik werk momenteel aan de conversie van een oude PLC naar een nieuwe in de Farmsum-fabriek. Mijn taken omvatten het vertalen van oude programmeercodes naar een ontwerpdocument en het overzetten van aansluitingen naar de nieuwe besturing. Hierbij kijk ik ook naar hoe oude code verbeterd kan worden zodat deze beter te begrijpen is. Een grote uitdaging is vooral om overzicht te houden, voor het hele project heb ik een lijst met uit te voeren acties opgezet en deze werk ik af.

Is er veel veranderd ten opzichte van de automatisering 25 jaar geleden?

Henk: Absoluut. Ik kan mij herinneren van mijn eerste baan dat ik wel eens collega’s, hoorde over hoe ze vroeger met grote mappen vol ontwerp-documenten en uitgeprinte lijsten software schreven, Microsoft Excel of databases had je niet echt in die tijd.

Maar er zijn in veel fabrieken nog steeds PLC’s van 25 jaar oud die nog goed functioneren omdat de machines zo betrouwbaar zijn. De programmering ervan is 25 jaar geleden geschreven door iemand zoals ik en het is erg leuk om daar mee te werken. Het lijkt alsof je een stukje terug in de tijd gaat. Wat vooral opvalt is hoe gebruiksvriendelijker programmeer-pakketten zijn geworden en hoeveel meer hulpmiddelen je hebt.

Wat moet je als software engineer goed kunnen?

Henk: Je moet als programmeur goed gestructureerd kunnen denken. Het maakt niet uit dat je snel codes kunt uittypen, maar je moet goed in hokjes kunnen denken en een gestructureerd overzicht kunnen maken. Waar ik nu mee bezig ben moet ook duidelijk zijn voor de persoon wijzigingen aan mijn software gaat maken, of die over bijvoorbeeld 25 jaar mijn software gaat overzetten naar een nieuw besturingssysteem.

Wat zou je in de toekomst willen doen?

Henk: Ik heb vooral de afwisseling heel erg leuk gevonden. Zolang ik maar iets kan blijven leren en mijn kennis op kan doen door het soort project of door andere mensen vind ik het werk heel erg leuk. Er moet altijd een uitdaging of stukje complexiteit in blijven zitten. En ik kom door mijn werk op heel veel plekken van de wereld. Ik ben heel gelukkig dat mijn werk mij dit kan bieden en dat het mij veel voldoening geeft.

En een hele andere vraag, Wat vind je leuk om in je vrije tijd te doen?

Henk: Ik sleutel graag aan oude auto’s, voornamelijk oldtimers. Oude voertuigen hebben ziel en charme en dit brengt mij een beetje terug in de tijd. In mijn werk ben ik veel bezig met mijn hoofd, maar ik vind het ook belangrijk om veel met mijn handen bezig te zijn. Hierdoor maak je ook weer je hoofd een beetje leeg en hoef je niet na te denken. En daarnaast krijg je ook het praktische inzicht hoe dingen mechanisch in elkaar zitten. Dat inzicht kan erg handig zijn bij het ontwerpen van software of als je met een inbedrijfstelling bezig bent.

Welke tips heb je voor iemand die dit werk wil doen?

Henk: Het is belangrijk om aanleg te hebben voor structuur en om het leuk te vinden dingen uit te zoeken en te puzzelen. Stressbestendig zijn is ook belangrijk, want je werkt veel met deadlines. Je moet ook een zeker verantwoordelijkheidsgevoel hebben zodat je jouw werk gestructureerd achter laat voor de opvolger.

De opleiding is misschien ingewikkeld, maar in techniek is áltijd werk. Genoeg uitdagingen om je nooit te vervelen. Goede reden om de techniek in te gaan toch?

Vergelijkbare artikelen

12 juli 2024

Verwater denkt mee!

Stel je eens voor, een mooie zomerdag, lekker briesje en de zon die volop schijnt. Samen met je team heb je aan mooie projecten gewerkt, maar helaas heb je nog niet voldoende kunnen genieten van het mooie weer buiten.