Jeroen, kun je kort iets over jezelf vertellen?
Jeroen: Natuurlijk, mijn naam is Jeroen Hoving. Ik ben 37 jaar oud en woon in Stadskanaal. Mijn carrière bij Verwater heeft me geleid naar mijn huidige functie als projectcoördinator voor elektro & instrumentatie.
Naast het leiden van projecten ben ik actief bezig met het verduurzamen van ons pand op het gebied van elektro & instrumentatie. Ik geniet ervan om nieuwe zaken uit te pluizen en vervolgens mijn kennis over te dragen aan de uitvoerders. Het is een leuke uitdaging om bij te dragen aan de duurzaamheid van onze werkomgeving.
Hoe ben je projectcoördinator geworden?
Jeroen: In 2008 ben ik begonnen als leerling monteur. In 2012 maakte ik de stap naar werkvoorbereider, en vervolgens heb ik een aantal jaar aan detachering gedaan. In 2018 kreeg ik de kans om bij Verwater te gaan werken als werkvoorbereider, en inmiddels heb ik mij weten op te werken tot projectcoördinator bij dit bedrijf. Als projectcoördinator zit ik echt op mijn plek.
Wat houdt je rol als projectcoördinator precies in?
Jeroen: Mijn dagen zijn gevuld met het opstellen van offertes, het coördineren van werkpakketten en werkvergunningen, het regelen van materiaalvoorziening en het samenwerken met de uitvoerder om te bepalen welke monteur aan welk project werkt. Daarnaast onderhoud ik nauw contact met de klant, inclusief de volledige afhandeling van elk project. Met andere woorden, ik begeleid het project van begin tot eind.
Bovendien heeft onze hoofduitvoerder ervoor gezorgd dat ik ook toegang heb gekregen tot zijn kennis en netwerk en vervolgens kan ik mijn kennis ook weer overdragen aan onze collega's. Het is een omgeving waarin we continu van elkaar leren en samen groeien.
Wat spreekt jou het meest aan in dit werk?
Jeroen: Het totaalplaatje, vooral het onverwachte element, spreekt mij enorm aan. De diversiteit van de projecten houdt mijn werk boeiend en uitdagend. We werken veel in de chemie en olie- en gasindustrie, maar ook in de voedingsindustrie. Daarnaast zijn we betrokken bij gebouwgebonden installaties, zoals verlichting, brandinstallaties en toegangscontrole.
Ik geniet ervan om telkens nieuwe dingen te ontdekken en uit te zoeken hoe zaken in elkaar steken. Het geeft me voldoening om mijn verworven kennis vervolgens over te dragen aan de uitvoerenden.
Ons vermogen om flexibel in te spelen op veranderingen in de markt is ook een aspect dat mijn werk interessant maakt. We staan altijd klaar om aan de wensen van onze klanten te voldoen, of het nu gaat om grote industriële projecten of iets kleins zoals het installeren van een tv aan de muur. De brede inzetbaarheid van ons team maakt het werk echt stimulerend en plezierig.
Je bent ook veel bezig met verduurzaming, hoe doe je dat?
Jeroen: Bij Verwater streven we ernaar om onze energieconsumptie te verminderen. Echter, de verlichtingsinstallatie van ons bedrijf was al minstens 25 jaar oud, wat betekent dat op een gegeven moment reparaties niet meer afdoende zijn en energieprijzen ook aanzienlijk zijn gestegen. Na het vervangen van talloze lampen zijn we samen met verschillende bedrijven op zoek gegaan naar een duurzamere oplossing.
We hebben in het gebouw de grotere ruimtes ingedeeld in zones. Onze staalwerkplaats is bijvoorbeeld ingedeeld in 4 zones. Elke zone is voorzien van een aparte bewegingssensor. Daardoor brand de verlichting alleen op de plaatsen waar activiteiten zijn. Er is per ruimte een lichtberekening gemaakt. Bovendien hebben we gesprekken gevoerd met collega's, want hoewel verlichtingstabellen een goede indicatie kunnen geven, is de praktijk vaak net iets anders. Op deze manier voldoet de nieuwe verlichtingsinstallatie veel beter aan de behoeften van onze medewerkers. Dankzij de huidige ledverlichting kunnen we al minstens de helft minder energie verbruiken, met een betere verspreiding van het licht.
Vervolgens hebben we gekeken hoe we ons systeem nog duurzamer konden maken, aangezien niet elke ruimte altijd verlichting nodig heeft. Door het plaatsen van bewegingssensoren en aanwezigheidsmelders zorgen we ervoor dat er geen onnodig licht brandt. Alles is per sectie instelbaar, waardoor we efficiënter gebruikmaken van onze verlichtingsbronnen.
Wat zijn je toekomstplannen wat betreft duurzaamheid?
Jeroen: Momenteel richt ik me voornamelijk op het verder ontwikkelen van de bestaande systemen binnen mijn rol als projectcoördinator en het identificeren van verbeterpunten. Het vergaren van kennis en het blijven toepassen ervan binnen ons bedrijf staat centraal. Er nog veel ruimte is voor verbetering op bouwkundig gebied in ons pand en zijn er ook bepaalde verplichtingen waar we rekening mee moeten houden. Het is een leuke uitdaging om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken.
Heb je tips voor aspirant werkvoorbereiders?
Jeroen: Het is essentieel om je te verdiepen in de wensen en behoeften van de klant. Het vermogen om met de klant mee te denken en goed te luisteren is van onschatbare waarde. Voor mij was het zeer waardevol om ook ervaring op te doen als gedetacheerde, omdat je dan begrijpt hoe het is om te werken bij een klant en niet alleen vanuit het perspectief van een dienstverlener, zoals Verwater. Dit geldt met name voor service en onderhoud, wat een groot deel van ons werk uitmaakt. Door deze praktijkervaring kan ik waardevol advies geven.
Daarnaast is het belangrijk om plezier te hebben in je werk, want het mag geen verplichting zijn. Anders had ik wel voor een ander pad gekozen! Als bedrijf zijn we altijd op zoek naar nieuwe leerlingen, dus als je praktijkervaring wilt opdoen, ben je van harte welkom bij ons!